SEO search engine optimization in bulgaria

SEO и особеностите му в България

Преди няколко дни, един от контактите ми в LinkedIn помоли за препоръка за читав SEO курс в България. Момичето има малък бизнес, който се опитва да развива дигитално. Това, което харесвам у нея, е че отделя време, за да се запознае с наличните технологии, и се опитва да ги прилага сама. С две думи, инвестира време, а не пари.

Въпросът й за SEO обучението, обаче, ме накара да се замисля, че най-вероятно реалните й резултати не са толкова добри, колкото изглежда отстрани. Тя надали е първият предприемач, който се сблъсква с недостатъчен трафик към сайта си. И както повечето не съвсем запознати с дигиталния свят, решава че мантрата SEO ще й помогне да подобри резултатите си. Само напишете “SEO kurs България” в Гугъл, и ще разберете колко компании са готови да се възползват от незнанието на подобни авантюристи.

Какво е всъщност Search Engine Optimization (SEO)

В дигиталните среди съществува шеговитото схващане, че ако сайтът ви не излиза на първите две страници в Гугъл, все едно въобще не съществува в интернет. Това е донякъде вярно. Преобладават хората, които като не успеят да намерят това, което търсят в първите 20 или 50 резултата, просто се отказват. Именно затова е важно да сте наясно какво точно предлагате и как ви търсят и намират посетителите ви.

На това се базира и бизнес моделът на Гугъл и другите търсачки – да насочва потребителите си към най-подходящите сайтове в интернет, в зависимост от думите, които са изписали. И тъй като процесът им е напълно автоматизиран и се базира на определен алгоритъм, SEO е начинът да превърнете сайта си в атрактивно място не само за потребителите ви, но и за ботовете на търсачките. С две думи да подсигурите, че съдържанието, което публикувате, е разбираемо и за хора, и за компютри.

Съдържанието е важно за сайта ви

Затова, ако вашият сайт не предлага оригинално и интересно съдържание, SEO няма как да доведе до видими резултати. Алгоритъмът на търсачките, освен всичко друго, отчита и колко хора посещават вашия уеб сайт. С други думи, ако не сте достатъчно привлекателни за търсещите, нямате шанс да се задържите в първите резултати дългосрочно, единствено с техническа оптимизация. Дори и да платите на професионалисти, които да подобрят представянето ви, трябва да се подготвите и за дългосрочна инвестиция в съдържанието на сайта ви.

Защото накратко, SEO е прилагането на определени правила, които адаптират публикуваните материали към алгоритъма на търсачките. Ключови думи, заглавия, дължина на текста, дължина на изреченията, описания на снимките – наистина е сложно. Но ако приложите едни и същи практики, към два идентични продукта, може спокойно да очаквате и постигането на идентични резултати. При конкурентни сайтове, по-напред ще излиза този, който предлага повече добавена стойност на потребителите. Т.е. този, който инвестира повече в съдържание и сам по себе си генерира повече кликове.

Така стигаме до една от основните грешки, които правим, когато се захванем със Search Engine Optimization. Забравяме, че хората използват търсачките по различни начини. Ако оптимизирате съдържанието си само за един термин, пропускате възможните ползи от други думи, които могат да ви доведат посетители. А дори и да се появявате сред първите резултати на комбинация от думи, които никой разумен човек не би изписал заедно в търсачката, надали ще постигнете завиден резултат с органичния трафик към сайта ви.

Да се върнем на моята позната от LinkedIn. Погледнах сайта, който иска да оптимизира – стандартен сайт, представящ малката й езикова школа. Със статично съдържание и стандартни страници – За нас, Курсове, Цени… Когато написах в Гугъл “курс по английски”, обаче, на първите няколко страници се появиха огромните школи, с известни имена и национално покритие. Които със сигурност инвестират значителни суми в професионални SEO услуги.

Как може тя, с ограничените си ресурси, да се промъкне сред гигантите и да

използва SEO, за да привлече поне част от техния трафик?

Теоритично, отговорът е прост – чрез рафиниране на бизнес модела и ясно таргетиране на целевите групи. Факт е, че ако някой потърси “курс по английски [името на школата]”, сайтът на моята позната вече излиза на първо място. Така работи Гугъл. Тоест, съдържанието на квадратните скоби определя позиционирането на бизнеса й сред резултатите. Аз лично експериментирах с няколко варианта – цени, витошка, за жени, добър – и по резултатите, които видях, мога спокойно да заключа, че единият от тях предлага огромен потенциал за школата на моята позната.

Като дигитален консултант, обаче, в конкретния случай бих дал следните съвети на моята позната:

  1. Не харчи излишно за SEO!
  2. Използвай безплатни ресурси и логика, за да постигнеш видими резултати!
  3. Трансформирай бизнес модела си, за да е в крак с дигиталния свят!
  4. Таргетирай правилните клиенти! (жени, деца, хора от София, или Пазарджик, евтини или скъпи курсове, сугестопедия, или каквото прецениш, че е подходящо за теб)
  5. Накарай ги да преживеят дигитално това, което ще ги накара да учат при теб!
  6. Предложи им достатъчно безплатна информация, за да оценят знанието, което притежаваш!
  7. Инвестирай времето си в създаване на съдържание, което конкурентите ти все още не предлагат!

Ако искате да разберете как бих помогнал и на вашия бизнес да намали разходите и да подобри резултатите си, просто ми пишете. Отнема само няколко клика.

Коментари

коментара