bg domain national level registration

bg домейн – патриотизъм и дигитална бюрокрация

Когато говорим за дигитализация в България, не можем да пропуснем темата за регистрацията на bg домейн. Именно националната наставка в интернет адресите показва много ясно колко грешно протичат процесите в страната ни и илюстрира сравнително нагледно неограничените възможност, които поражда огромната конкуренция в онлайн пространството.

Да започнем от това, какъв е въобще смисълът да регистрирате сайта си като български. На първо място, така показвате на посетителите си, че фокусът на бизнеса или проекта ви е на територията на страната. Това е задължително за държавни и общински институции, както и за много локализирани подразделения на международни компании и организации. Например, www.raiffeisen.bg има съвсем различна целева група от www.raiffeisen.at и наставката улеснява клиентите да се ориентират към правилното дружесто още с въвеждането на адреса. Също така възпрепятства недоброжелатели да използват разпознаваема световна марка за лични цели.

На второ място, домейнът .bg ви позволява да използвате популярни английски думи, които най-вероятно вече са заети в com пространството, или поради високия интерес струват прекалено скъпо. Това ви позволява да регистрирате сайт със сравнително просто, но широко разпознаваемо заглавие. Пример е www.capital.bg, които са се възползвали прекрасно от популярна (и правилно изписана) английска дума и са я превърнали в местна марка. Което отговаря напълно на стратегията за национална медия с глобален светоглед. И носи съответните SEO позитиви, но те реално не са особено приложими в българския интернет.

На трето място, домейнът .bg, може да демонстрира емоционалната ви свързаност с потребителите, или споделянето на дадени идеологически възгледи. Възможно е част от посетителите на сайта ви, да предпочитат локалната наставка по чисто патриотични причини. Например, би било напълно нелогично телевизии като Алфа или Скат да използват какъвто и да е друг домей, освен .bg.

Разбира се, съществуват и технически причини, като по-добро позициониране в търсачките, например. Как това е сравнително маловажно за българските сайтове, обаче, ще обясним друг път.

Отнасят ли се, обаче, гореизброените ползи конкретно за вашия бизнес? Най-вероятно – не. Тук е мястото да уточним и причината, поради която въобще пишем тази статия – а именно,

тромавата, сложна и сравнително скъпа процедура по регистрацията на .bg домейн

След като уточнихме минималните ползи от наставката .bg, нека погледнем и към някои от негативите.

цената за .bg домейн сравнена с други популярни алтернативи
източник: ICN.bg (11.07.2017)

Първо – цената. Няма никаква логика, предвид настоящето все още недоразвито състояние на българския интернет, сумата, която плащате за .bg домейн да е почти тройна на тази за .com или близо четворна на друга възможна локална наставка, а именно .eu. Ценоопределянето на държавни услуги е конкретен пример за това, как държавата не усложнява функционирането на пазарната икономика. Но това е друга тема.

Вторият фактор, който прави домейнът .bg непривлекателен, е самата процедура по регистрацията. Широко-разпространените разширения, чието закупуване отнема минути и се извършва посредством хиляди онлайн посредници. Ако искате да се сдобиете със скъп български домейн, освен тоновете информация, която трябва да попълните, ще ви се наложи и да предоставите и допълнителни хартиени документи, които да “защитят” правото ви на ползване на домейна. Ако използвате услугите на посредник, ще трябва да му издадете и пълномощно, с което да ви представлява пред регистратора. Реално, един от двигателите на дигитализацията, а именно широкото разпространение на онлайн услугите, е заровен в тежки бюрократични процедури.

На трето място, именно защитата, носи със себе си сериозни рискове за вашия дигитален бизнес. Темата е сложна, но реално, ако домейнът ви не отговаря на името на фирмата ви, или на търговска марка, която притежавате, потенциално всеки може да оспори съществуването на сайта ви. Освен това, ако не предоставите “основание за ползване”, регистраторът забранява регистрацията на домейна за период, по-дълъг от една година. Накратко, за да се предпазите от риска да развиете бизнеса си онлайн и след 12 месеца някой да реши да ви го отнеме напълно законно, е препоръчително да се консултирате и с адвокат.

Положителният дигитален пример

За сравнение, можем да посочим Черна гора, като прогресивна държава, която наистина се възползва от възможностите на националния си домейн. Разбира се, държавата е извадила огромен късмет с наставката .me, която има смислова стойност на английски (както и на български, между другото). Но само като погледнете сайта на основния регистрар на страната, ще видите, че очевидно и властите са много наясно с дигиталния си потенциал.

Слоганът “.ME is about YOU” (“.ME е за ВАС”), буквално приканва глобалното интернет общество да се възползва от националния домейн. Самата процедура по регистрацията е елементарна и привлекателна. С две думи, държавата не само не е поставила пречки пред дигитализацията, но я е опростила и популяризирала на световно ниво. Неслучайно някои .ME домейни струват десетки хиляди долари, а това реализира приходи и в националния бюджет.

.bg само по себе си не разполага с потенциала на .me. Независимо от това, изглежда държавата полага допълнителни усилия, да увеличи непривлекателността му дори и сред българския бизнес. А за вас това означава само едно – освен ако нямате очевидна причина да платите за скъп .bg домейн, по-добре се възползвайте от ползите на конкуренцията и се обвържете с някоя от по-оптимално оценените алтернативи.

Коментари

коментара