zigurat_digital_transformation

Как да се превърнете в дигитален бизнес

Joakim Everstin, CIO: “Има ли сегашната ви компания желанието да се превърне в дигитален бизнес, или предпочита да остане недигитална? Не мисля, че въпросът е дали искате. Ако искате да оцелеете, трябва да се развивате заедно със света около вас, а той е дигитален. Така че ако не сте дигитални, или не прилагате дигитални методологии и правила, значи не сте в крак с времето. Мисля, че е изключително важно, докато се трансформирате като компания, да привлечете всичките ви служители на ваша страна. А това е и фактор за успех – правилният change management. Затова всеки, от върха до основата, в смисъл на структурата на компанията, всеки трябва да знае какво ще се случи с бизнеса ви. И ако управлявате това добре, не мисля, че промяната ще навреди на резултатите ви. Точно напротив.

Та, каква е първата стъпка, за да станете дигитален бизнес?

Аз най-вероятно бих наел някой, който успешно се е справил с дигиталната трансформация на бизнеса и преди. Защото ако не знаете за какво става дума, е трудно да проумеете къде да започнете с тази дигитална трансформация. Затова само да говорите с някой, който е минал през това преживяване няколко пъти, е доста смислена първа стъпка.

Не е достатъчно само да гледате света около вас, да се фокусирате върху компании, които са успешни дигитално. Няма да се получи, ако просто приложите някои от принципите, които са ги направили успешни в дигиталната трансформация. А освен това, очевидно съществуват и компании, които са се развили така и са дигитални компании от самото начало. Важно е да разберете, че има разлика между компании, започнали като дигитални и не-дигиталните компании. Тези, които искат тепърва да се дигитализират, за които това ще е преживяване, и то доста вълнуващо преживяване. Но все пак знайте, че е различно, да започнеш като дигитален бизнес и това да трансформираш един бизнес дигитално впоследствие.”

Коментари

коментара