zigurat_digital_transformation

Защо дигитална трансформация?

Jose Lopez Garcia, CEO of Igeneris: “Аз съм CEO на Igeneris. Igeneris е фирма на предприемачи и сме фокусирани върху генерирането, тестването и внедряването на нови бизнес модели. По този начин помагаме на клиентите ни да постигнат положителен растеж.

Когато говорим за дигитална трансформация, първият въпрос, който трябва да си зададем е “Защо дигитална трансформация?” И бих искал да отбележа три важни причини:

Първато е, че възходът на дигиталните технологии, ускори скоростта на промяна във всяка индустрия и демократизира възможностите за разпределяне на цялото това богатство. Преди 20 години, беше невъзможно за компания на 10 години да се превърне в еднорог. Както знаете, еднорог е компания, стартъп, който е оценен на повече от 1 милиард долара. Това наистина беше невъзможно преди 20 години, а сега, чрез дигиталните технологии вече се случва.

Второто нещо, на което искам да ви обърна внимание, е че едновременно с разработването и навлизането на нови технологии, несигурността също се увеличава, а конкуренцията става все по-свирепа. Затова лидерите на изоставащите, във всяка индустрия, никога не са били по-застрашени. Преди 10 години беше възможно да дефинирате с кого се състезавате, или границите на вашата индустрия. Днес това не може да се случи. Конкуренти изскачат отвсякъде, от всяка държава дори, а границите на вашата индустрия вече не могат да бъдат определени ясно.

На трето място, добре, ясно е, че заплахите са налице. Но същото важи и за възможностите. А възможности също така се появяват експоненциално. И все някой трябва да се възползва от тях. Според мен, именно затова е толкова важно, че когато говорим за дигитална трансформация, няма как да не говорим и за иновации.

И ще се фокусирам върху това, да поговоря за

интеграцията между дигитална трансформация и иновация.

Дигиталната трансформация не е целта. Не е целта, наистина. И иновацията също не е целта. Двете предоставят начини, които ви позволяват да се откроите от вашите конкуренти и да се възползвате от цялото това богатство, което предоставят новите технологии. Те са фактори, които ви позволяват да намалите разходите, ако оптимизирате процесите си, но още по-осезаемо, да увеличите приходите си чрез нови продукти. И по-важното – чрез нови бизнес модели.

От моя гледна точка, положителните резултати идват след правилно интегриране на дигитална трансформация и адаптация на бизнес модела.”

Коментари

коментара